dilluns, 19 de gener de 2015

El complex d'Èdip a El carrer de les Camèlies

El complex d'Èdip és una malaltia en la qual un nen quan està en l'edat d'entre 3 i 6 anys comença a desenvolupar una atracció sexual cap a la seva mare i odia al pare. Qui va descobrir aquesta malaltia va ser el neuròleg Sigmund Freud.
El nom d'aquesta malaltia ve donat pel mite d'Èdip, el qual explica que quan Èdip va néixer l'oracle va predir que Èdip mataria al seu pare (el rei) i per aquest motiu el van abandonar a la ciutat. Quan es va fer gran per casualitat i sense saber-ho va matar al seu pare i més endavant quan va endevinar un enigma de l'esfinx es va casar amb la reina (la seva mare) i quan ella va saber que era el seu fill es va suïcidar i Èdip es va treure els ulls.
Els personatges que pateixen aquest trastorn a la novel·la El carrer de les Camèlies són la protagonista Cecília Ce i un dels personatges secundaris anomenat Cosme. Ho sabem ja que des de que era petita la protagonista intenta trobar al seu pare, perquè era adoptada i no coneixia als seus pares biològics. Durant la novel·la es va interessant sexualment pels homes grans i això es indici del complex d'Èdip. Sabem que en Cosme té aquest trastorn perquè quan està amb la Cecília la feia vestir de la mateixa manera que la seva mare perquè li agradava sexualment.Quan aquest trastorn succeeix a les dones s'anomena complex d'Electra.

FRAGMENTS DE LA NOVEL·LA QUE DEIXEN CLAR EL COMPLEX D'ÈDIP

1. "Aviat em vaig fixar en uns quants senyors... N'hi havia un que duia un vestit de quadrets, mitjons de seda amb calats i unes sabates baixes rosses, lluents com un mirall... i pensava que figurava que era petita i estava malalta i que tots aquells senyors em venien a veure i a fer-me companyia."

p. 127 - complex d' Èdip de la Cecília

2. "La modista me'l va fer tal com en Cosme li va dir que me'l fes... em va treure el cor de vidre de la cadena i m'hi va posar un medalló d'or i d'alabastre que figurava el cap d'una senyora de l'any de la nana"

p. 98 - complex d' Èdip d'en Cosme

1 comentari: