dilluns, 2 de febrer de 2015

5 símbols de El carrer de les Camèlies

1. Neula

Neula: consisteix en un full prim de pasta de farina amb forma de canó, de vegades amb sucre. Actualment existeixen neules farcides de torró de Xixona o cobertes de xocolata, i també versions funcionals, per exemple sense sucre (amblactitol, per exemple) per a diabètics o sense gluten per a celíacs.

"Va estar una estona buscant i després va tornar i em va donar una neula. Me la vaig menjar molt a poc a poc per la vergonya dels garranyecs, perquè només menjava neula jo." p.119

Aquest símbol és de tipus sexual perquè qui li donava la neula era el vell ex-general que la convidava a dinar i només la feia menjar a ella i a la foto veiem que té forma fal·lica i d'aquí el símbol sexual.

2. Flor de cactus sense terraCactus: Hi ha unes dues mil espècies de cactàcies que viuen principalment en climes desèrtics o subdesèrtics (amb lleugera pluja estacional).Són xeròfites, mostrant tendència a la reducció de les superfícies sotmeses a transpiració i a acumular aigua en els seus teixits. Això ha fet que les fulles hagin evolucionat cap a espines i la fotosíntesi només tingui lloc a la tija.

"Però el més gros va ser que aquella nit va florir el cactus sense terra... i aquella arrel s'alimentava de maó i de morter vell i donava vida al cactus que sortia amunt... I allà dalt de tot, a la nit del dia que m’havien trobat, hi va sortir una flor rovellada de fulla a la banda de fora i blanca de llet passades les primeres fulles, amb una bogeria de cabellera despentinada a dins de tot." p. 9 i p.10

Aquest símbol és una metàfora de la Cecília. Ella representa la flor que creix en mig de les espines del cactus que simbolitzen els homes que la maltracten al llarg de la seva vida. I que el cactus creixi sense arrels és com la Cecília que ella creix sense saber qui són els seus pares i les seves arrels.

3. Flames

Flama: és una reacció de combustió que es produeix en una àrea de poca gruixa, que genera calor i que, normalment fa llum.

"Poc abans d'adormir-me, vaig veure una flama que se'm movia a frec d'ulls, blava i lila i amb una cresta coral, que semblava aquella flama que l'Eusebi m'havia dit que feien els ossos els morts." p.153

Aquest fragment és de quan la Cecília està al llit de casa l'Eladi, borratxa i molt dèbil i veu al·lucinacions. Veu una flama que li recorda a que l'Eusebi quan era petit i anava al cementiri a veure les flames dels nínxols. Aquestes flames simbolitzen la gent morta que es converteix en flama. En el cas de casa l'Eladi veu les flames perquè va estar a punt de morir.

4.El lliri

Lliri: es tracta d'una planta perenne de la família de les lilàcies. Degut a la seva flor de pètals blancs és molt utilitzada en ornamentació, amb una olor molt característica, que la fa una de les més famoses a Catalunya.

"L'església tenia les parets encara, dretes, el sostre s'havia enfonsat i tot era ple de sol. Vaig regirar amb els peus. A sota d'uns maons vaig trobar una flor de lliri de fusta pintada i una cara cremada que devia haver estat la cara d'una santa. " p.43

El lliri simbolitza la puresa de l'església i de la Cecília quan encara és petita i també l'esperança de poder trobar el seu pare.

5. L'estrella brilladora (Venus)


Venus: és el segon planeta en proximitat al Sol, orbitant-lo cada 224,7 dies terrestres. El planeta s'anomena així en honor a Venus, la deessa romana de l'amor.

"El senyor Jaume es va acostar, va mirar cap on jo mirava i em va dir que era l'estrella brilladora, la meva." p.26

Aquest és un símbol sexual perquè l'estrella brilladora que diu el senyor Jaume que és seva, és el planeta Venus, dit així per la deessa Venus de l'amor i el sexe.

1 comentari: